5 pravila bontona za objedovanje kojih bi se svi trebali pridržavati

Prehrana nije samo utaživanje gladi, to je i društvena aktivnost koja okuplja ljude. Bilo da se radi o otmjenoj večeri ili ležernom obiteljskom okupljanju, bonton za objedovanje može svima pomoći ili pokvariti iskustvo.

Želite li biti poznati kao osoba koja srcka juhu ili priča punih usta? Naravno da ne! U ovom ćemo članku istražiti 5 osnovnih pravila bontona za objedovanje koja će vam pomoći da se snađete u bilo kojoj situaciji za objedovanje kao profesionalac i ostavite trajan dojam na svoje kolege u objedovanju.

Nemojte počinjati jesti dok svi ne sjednu

Jedno od najosnovnijih i najvažnijih pravila bontona za blagovanje je pričekati da svi sjednu prije nego što počnete jesti. Smatra se nepristojnim početi jesti prije nego što su svi za stolom spremni započeti s obrokom.

Ovo je pravilo posebno važno na formalnim večerama ili okupljanjima na kojima se od svih očekuje da se ponašaju najbolje.

Koristite pravo posuđe

Korištenje odgovarajućeg posuđa može biti teško, osobito na formalnim večerama gdje se nudi više posuđa. Jednostavno pravilo je raditi izvana prema unutra, prvo koristeći pribor koji je najdalje od tanjura. Na ovaj način nikada nećete morati pogađati koji ćete pribor koristiti za pojedino jelo.

Držite telefon podalje

Nepristojno je razgovarati telefonom tijekom obroka, bilo da večerate sami ili s drugima. Ne samo da pokazuje nepoštovanje prema ljudima s kojima ste, već i oduzima iskustvo uživanja u obroku i razgovoru s drugima.

Žvačite zatvorenih usta

Ovo je samoobjašnjivo – žvačite zatvorenih usta. Ne samo da je ružno vidjeti nekoga kako priča punih usta, već se to smatra i nepristojnim.

Nemojte odugovlačiti s dobrodošlicom
Večerati s drugima znači dijeljenje obroka i dobar razgovor, ali također je važno voditi računa o vremenu. Smatra se pristojnim završiti s obrokom i otići u razumnom roku, osobito ako ste gost u nečijem domu.

Zaključak:

Bonton za objedovanje može se činiti kao mali detalj, ali igra veliku ulogu u stvaranju ugodnog i ugodnog iskustva za sve. Prisjetite se ovih 5 osnovnih pravila bontona za blagovanje, poput čekanja da svi sjednu, korištenja odgovarajućeg pribora, držanja telefona podalje, žvakanja zatvorenih usta i ne zadržavanja u dobrodošlici, pomoći će vam da se snađete u svakoj situaciji za blagovanjem kao profesionalac. Dakle, sljedeći put kad sjednete jesti, imajte na umu ova pravila i uživajte u obroku.