5 iznenađujućih pravila ponašanja u hrani iz cijelog svijeta

Prehrana nije samo utaživanje gladi, to je i društvena aktivnost koja okuplja ljude. Međutim, ono što se smatra pristojnim i nepristojnim može uvelike varirati ovisno o tome gdje se nalazite u svijetu.

Jeste li spremni otkriti neka iznenađujuća pravila ponašanja u hrani iz cijelog svijeta? U ovom ćemo članku istražiti 5 običaja koji bi vas mogli iznenaditi i učiniti vaše sljedeće međunarodno gastronomsko iskustvo laganim.

U Japanu je nepristojno zabijati štapiće uspravno u zdjelu riže:

U Japanu se uspravno zabijanje štapića u zdjelu riže smatra nepristojnim jer se povezuje sa smrću i pogrebima. Umjesto toga, trebali biste štapiće staviti na držač za štapiće ili na priloženi tanjur.

U Italiji ne tražite parmezan na svojoj tjestenini:

U Italiji se parmezan tradicionalno koristi samo kao završni detalj za određena jela. Tražiti parmezan na tjestenini smatra se lošim manirom, jer implicira da kuharov začin nije dovoljno dobar.

Na Bliskom istoku je nepristojno koristiti lijevu ruku za jelo:

Na Bliskom istoku nepristojno je koristiti lijevu ruku za jelo jer se to smatra nečistim. Lijeva se ruka obično koristi za osobnu higijenu i ne smije se koristiti za rukovanje hranom.

U Kini ne zabadajte štapiće u hranu:

U Kini se okomito zabadanje štapića u hranu smatra lošim ponašanjem jer se povezuje sa smrću i pogrebima. Umjesto toga, trebali biste štapiće staviti na držač za štapiće ili na priloženi tanjur.

U Rusiji ne počinjite jesti dok svi ne sjednu:

U Rusiji se smatra nepristojnim početi jesti dok svi ne sjednu i domaćin ne nazdravi. To je osobito istinito na formalnim večerama ili okupljanjima gdje se od svih očekuje da se ponašaju najbolje što mogu.

Prehrana je univerzalna aktivnost, ali običaji i maniri mogu se jako razlikovati od jedne kulture do druge. Upamtite ovih 5 iznenađujućih pravila ponašanja u hrani iz cijelog svijeta, poput ne stavljajte štapiće uspravno u zdjelu riže u Japanu, ne tražite parmezan na tjestenini u Italiji, ne koristite lijevu ruku za jelo u sredini Istok, ne stavljaj štapiće u hranu u Kini ne počinje ni jesti dok svi ne sjednu u Rusiji.